Тұмаудың инфекциясының даму тетігі бірқатар ерекшеліктерге ие, деп хабарлады еліміздің бас санитарлық дәрігері. Орталық коммуникациялар қызметінің баспасөз мәслихатында ол маусымдық аурулардың алдын алу бойынша тиімді шаралар туралы айтты, деп хабарлайды ortcom.kz.

«Тұмаудың алғашқы белгілері адамға енетін вирустық бөлшектердің санына, вирус сияқты адамның иммундық жүйесінің күйіне байланысты. Ауруы инкубация кезеңінен басталады. Инфекциядан алғашқы симптомдардың пайда болуына бірнеше сағаттан бірнеше күнге дейін (орта есеппен 2-4 күн) кетеді. Аурудың симптомдары өте күрт өсіп келеді, сондықтан науқас аурудың басталуын дәл көрсете бермейді », - деді Генербекбек Бекшин.

Шұғыл көмек көрсетуді қажет ететін симптомдар туралы есте сақтау қажет: температура 38-40 ° C-ден жоғары, ол 3-5 күннен асады, ауыр бас ауыруы (ауырсынуды қабылдағаннан кейін өтпейді), сондай-ақ тыныс алудың қысқаруы, сананың бұзылуы, конвульсиялар , геморрагиялық тері бөртпесі.

Генербекбек Бекшиннің айтуынша, тұмауға қарсы вакцинациядан басқа, тұмау мен басқа да тұмауға ұқсас аурулардың (ЖРВИ) алдын алу бойынша нақты шаралар да бар. Сияқты:

  • толып жатқан орындарда болу уақытын шектеу;

  • жабық кеңістіктерде және толып жатқан жерлерде бір реттік маска қолдану;

  • мүмкіндігінше, аурудың белгілері бар адамдармен байланыста болыңыз, мысалы, ұсақтау немесе жөтел;

  • әсіресе көшелер мен қоғамдық көліктерден кейін сабынды және сумен мұқият және жиі қолды жуыңыз;

  • мұрын қуысын тұзды, әсіресе көше мен қоғамдық көліктен кейін жуу;

  • көбінесе сіз орналасқан бөлмені ауаны;

  • сіз орналасқан бөлмеде ылғалды тазалауды үнемі жүргізіңіз;

  • Сіз орналасқан бөлмедегі ауаны ылғалдандырыңыз;

  • С витамині бар өнімдерді мүмкіндігінше көбірек жеуге (мүкжидек, раушан, теңіз балдыры, қарақат, лимон және т.б.);

  • Дәрігердің иммунитетті арттыратын есірткі мен есірткіні қолдану туралы ұсынысы бойынша.

Қазақстанның бас санитарлық дәрігері салауатты өмір салтын сақтауды, дәмді тамақтануды және жүйелі түрде тамақтануды ұсынады.