Қазақстанда тамақ уланудан зардап шеккендердің жалпы саны 568 адамды құрады, оның ішінде 57 бала. Бұл туралы Орталық коммуникациялар қызметінің баспасөз мәслихатында қоғамдық денсаулық сақтау комитетінің жетекшісі Жандарбек Бекшин мәлімдеді.
«Азық-түлікпен уланудың егжей-тегжейлі талдауында 9 факт (62,5%) қоғамдық орындарда (кафе, мейрамхана) қоғамдық тамақтандыру объектілерімен байланысты болды; (1 мектеп және 1 университет) - 2 факт (12,5%), өндірістік және құрылыс кәсіпорындарында қоғамдық тамақтандыру объектілері - 3 (18,75%) және сауда -1 (6,25%). Азық-түлік өнімдерін уланудың себебі - тамақтандыру мекемелерінің қызметкерлері арасында бактериокархия, дайын өнімдерді (суық емес) сақтау шарттарын бұзу, дайын және шикізатты сақтау кезінде тауарлық төңірегіндегі принципті бұзу, тамақ дайындау технологиясын бұзу », - деді Ж. Бекшин.
Сондай-ақ азық-түлік улану кезінде 9 қоғамдық тамақтану мекемесінің ішінен санитарлық-эпидемиологиялық қорытынды жасалды - 4, 1 объект 50 орынға - нақты, 80, 4 - рұқсат бермеді.
Осылайша, топтық тамақ улануымен қарым-қатынасы анықталған объектілердің 53,3% -ы қызметтің басталуына рұқсат бермеді немесе шындыққа сәйкес келмейтін орындарға рұқсат алды.
Донер, республикада жұмыс істейтін жылдам тамақтану мейрамханалары, лаунж-барлар, пиццериялар, кафелер мен кофеханалар белгілі бір тәртіпте тексерілетін объектілер категориясын қалдырады.